ویزا نوعی گواهی است که نشان میدهد دارنده آن اجازه دارد به کشور خاصی وارد شود یا از آن عبور کند. به عبارت دیگر، ویزا در واقع مجوزی است که به فرد اجازه میدهد تا به یک کشور خارجی وارد شود و برای بازه زمانی محدود و مشخصی در آن اقامت داشته باشد. به صورت کلی میتوان گفت که ورود به یک کشور خارجی و اجازه اقامت در آن کشور، منوط به دریافت ویزا است. انواع ویزا توسط سفارت کشور مقصد و با توجه به درخواست متقاضی دریافت آن، صادر میشود. برای مثال، برای افردی که قصد دارند برای تفریح به کشور دیگری سفر کنند، ویزای توریستی صادر میشود. همچنین مجوز ورود تحصیلی برای افرادی صادر خواهد شد که قصد دارند در کشور مقصد تحصیل کنند.
بنابراین در صورتی که شما قصد ورود به یک کشور خارجی را دارید باید برای دریافت روادید ورود، به سفارت آن کشور یا وی اف اس مراجعه کنید. همچنین باید درخواست روادید متناسب با هدف شما باشد. برای مثال، اگر قصد مهاجرت به کشوری را دارید، باید برای دریافت ویزای بلند مدت آن درخواست دهید.
ورود افراد خارجی به یک کشور میتواند تبعات مثبت و منفی متعددی را برای آن کشور به همراه داشته باشد. به همین دلیل، کشورها در خصوص درخواست ویزا برای متقاضیان سخت گیریهای زیادی را اعمال میکنند. به عبارت دیگر، میتوان گفت که هر یک از انواع ویزا ، تنها برای آن دسته از متقاضیانی صادر میشود که از تمام شرایط ویزا مطابق با قوانین مهاجرت و قوانین اقامت کشور میزبان برخوردار باشند.
در ادامه این مقاله به بررسی انواع ویزاها و همچین نحوه صدور آنها میپردازیم. اگر شما قصد سفر یا انواع مهاجرت به یک کشور خارجی را دارید و میخواهید در خصوص انواع روادید یا ویزا اطلاعات لازم را کسب کنید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
انواع ویزا چیست؟
ویزا یا روادید، یک سند رسمی است که از طرف سفارت یا کنسولگری کشوری که قصد دارید به آن مهاجرت یا سفر کنید، برای شما صادر میشود.
همانگونه که در مقدمه این مقاله نیز گفتیم، ویزا در انواع مختلفی صادر خواهد شد و اینگونه نیست که برای تمام افرادی که متقاضی ورود به کشوری هستند، یک نوع روادید صادر شود. هر یک از کشورهای جهان، در خصوص صدور روادید برای متقاضیان، قوانین خاص خود را دارند. از این رو میتوان گفت که حدود 185 نوع ویزا در جهان وجود دارد که بررسی تمام آنها از حوصله این مقاله خارج است. به همین دلیل در ادامه این مقاله سعی داریم که نام انواع ویزا که صدور آنها در اکثر کشورهای جهان متداول است را بیان و کلیات آن را بررسی کنیم.
نام انواع ویزا با توجه به قصد متقاضی از سفر یا مهاجرت به کشور مقصد
یکی از عوامل موثر در تعیین نوع روادیدی که برای متقاضیان صادر میشود، هدف آنها از سفر یا نوع روش مهاجرت به کشور مقصد است. در ادامه مهمترین انواع مجوز ورود به کشورهای دیگر را از نظر هدف سفر بررسی میکنیم.
ویزای توریستی
این نوع از مجوز ورود برای متقاضیانی صادر میشود که قصد دارند به منظور سفر توریستی و گردشگری به کشور مقصد سفر کنند. مدت اعتبار این نوع از مجوز، کوتاه است. به همین دلیل، دارنده این نوع از مجوز ورود، صرفا برای مدت کوتاهی میتواند در کشور مقصد، اقامت موقت داشته باشد.
ویزای کاری
ویزای کار برای متقاضیانی صادر میشود که قصد دارند در کشور مقصد مشغول به کار شوند. این مجوز، در واقع سندی است که به شما امکان میدهد در کشور مقصد اجازه کار یا ورک پرمیت به دست بیاورید. اعتبار این نوع از مجوز، طولانی مدت است و معمولا موجب اقامت کاری طولانی مدت میشود. دارنده این نوع از مجوز میتواند مدت اعتبار آن را تمدید کند. این ویزا، مقدمه مهاجرت کاری است.
ویزای تجاری
افرادی باید برای دریافت ویزای تجاری یا ویزای بیزینس درخواست دهند که قصد دارند در کشور مقصد به امور تجاری بپردازند. به عبارت دیگر، این نوع از مجوز ورود برای بازرگانان یا افرادی صادر میشود که با شرکتهای و نهادهای خصوصی یا دولتی کشور مقصد، روابط تجاری دارند. متقاضیان دریافت این نوع از مجوز ورود باید از کشور مقصد دعوت نامه تجاری دریافت کند.
ویزای بازدید
این نوع از مجور ورود برای افرادی صادر میشود که با هدف ملاقات با دوستان و آشنایان خود به کشور مقصد سفر کنند. افرادی میتوانند برای دریافت این نوع از مجوز درخواست دهند که از طرف فردی که قصد ملاقات با او را دارند، دعوت نامه دریافت کرده باشند.
ویزای تحصیلی
این نوع از مجوز ورود برای دانشجویانی صادر میشود که از طرف یکی از دانشگاهها یا مراکز آموزشی واقع در کشور مقصد، پذیرش دریافت کرده باشند. معمولا پس از پیگیری ویزا و دستیابی به آن، این ویزا تا زمان فارغ التحصیلی دارنده، اعتبار دارد.
ویزای همسر
افرادی میتوانند برای دریافت این نوع از مجوز ورود درخواست دهند که همسر آنها در کشور دیگر حضور داشته باشد و قصد دارند با هم ملاقات کنند. ویزای همراه نیز در همین دسته بندی قرار میگیرد. معمولا این ویزاها با هدف مهاجرت خانوادگی دریافت میشود.
بررسی انواع ویزا با توجه به تعداد ورود به کشور مقصد
مجوز ورود با توجه به تعداد دفعاتی که متقاضی قصد دارد به کشور مقصد وارد شود، در انواع مختلفی صادر میشود. نام انواع روادید یا ویزا از نظر تعداد دفعات ورود متقاضی به کشور مقصد، عبارت است از:
- ویزای یکبار ورود یا سینگل ویزا (Single-Entry Visa): دارنده این نوع از مجوز، تنها یک بار میتواند به کشور مقصد وارد شود. به همین دلیل، دارنده این نوع از مجوز پس از خروج از کشور مقصد، برای ورود مجدد به آن، باید دوباره برای دریافت مجوز ورود اقدام کند.
- ویزای دوبار ورود یا دابل (Double-Entry Visa): افرادی که این نوع از مجوز را دریافت میکنند، تا زمان پایان اعتبار آن میتوانند دو بار به کشور مقصد سفر کنند.
- ویزای چندبار ورود یا مولتیپل (Multiple-Entry Visa): اخذ این نوع از مجوز به شما امکان میدهد که تا پایان مدت اعتبار آن برای دفعات متعدد به کشور مقصد وارد یا از آن خارج شوید.
- ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa): مطابق با قوانین کشورهای اروپایی و آمریکا، اگر مسافری قصد داشته باشد برای پرواز از کشوری به کشور دیگر، در فرودگاه کشوری فرود بیاید و از آنجا به هواپیمای کشور مقصد سوار شود، باید مجوز ورود کشوری که در آن فرود آمده است را نیز دریافت کند. برای مثال، ممکن است شما برای پرواز از کشور A به کشور C، بخواهید که ابتدا در کشور B فرود بیایید و از آنجا به هواپیمای کشور C وارد شوید. در این حالت، شما باید مجوز ورود به کشور B را نیز دریافت کرده باشید.
انواع ویزا برای مهاجرت
انواع ویزاها در یک دسته بندی کلی به مهاجرتی و غیر مهاجرتی تقسیم میشوند. دارندگان روادید مهاجرتی میتوانند برای یک بازه زمانی نسبتا طولانی یا تا پایان عمر در کشور مقصد زندگی کنند. از طرف دیگر، دارندگان روادید غیر مهاجرتی فقط میتوانند به صورت موقت و برای یک بازه زمانی محدود و مشخص در کشور مقصد، شرایط اقامت را داشته باشند. مجوز ورود تحصیلی، توریستی و کاری، از انواع ویزا غیر مهاجرتی به حساب میآیند.
البته باید در نظر داشته باشید که برخی از ویزاهای غیرمهاجرتی، تحت شرایط خاصی میتوانند به ویزای مهاجرتی نیز تبدیل شوند. برای مثال، در صورتی که شما مجوز ورود کاری به کشوری را دریافت کرده باشید، پس از پایان مدت اعتبار این نوع از مجوز ورود میتوانید نسبت به تمدید آن اقدام کنید. در این حالت، شما پس از چند سال کار در کشور مقصد و داشتن کارت اقامت نوع موقت، میتوانید برای دریافت اقامت دائم آن کشور درخواست دهید.
مدارک لازم برای دریافت انواع ویزا
متقاضیان دریافت هر یک از انواع ویزا ، در هنگام ارائه درخواست به سفارت کشور مقصد، باید مدارک ویزا را به شرح زیر به همراه داشته باشند:
- ترجمه شناسنامه؛
- گذرنامه معتبر؛
- سه قطعه عکس چهار در شش جدید و رنگی با زمینه سفید و به صورت تمام رخ؛
- ترجمه سند ازدواج (در صورتی که متقاضی قصد سفر یا تحقق شرایط مهاجرت به همراه همسر خود را داشته باشد)؛
- ترجمه گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان متقاضی (در صورتی که متقاضی به همراه فرزندان خود مهاجرت یا سفر کند)؛
- تکمیل فرم مربوط به اطلاعات فردی و خانوادگی؛
- ترجمه اسناد ملکی (در صورتی که متقاضی در کشور مبدا دارای املاک و مستغلات باشد)؛
- ترجمه رضایت نامه محضری والدین برای افراد زیر 8 سال که بدون والدین خود، مهاجرت یا سفر میکنند.