سالانه میلیونها نفر با هواپیما به مقاصد مختلف سفر میکنند. اما همانطور که میدانید به دلیل مواردی مانند طول مسافت، نمیتوان همه پروازها را در یک سفر بدون توقف در طول مسیر به پایان رساند. بههمین دلیل اکثر کشورها برای کمک به مسافرانی که فقط برای چند ساعت در آن کشور خاص تردد خواهند کرد، یک ویزا تحت عنوان ویزای ترانزیت یا ویزای فرودگاهی صادر میکنند تا به مقصد خود برسند.
این ویزای کوتاه مدت برای توقف موقت در فرودگاههای کشورهای پیشرفته بهمنظور تعویض هواپیما تعریف شده است. هدف دیگر از الزام به دریافت این روادید، جلوگیری از درخواست پناهندگی در این کشورها است. در این مقاله شما را با ماهیت این ویزا، مدارکی که برای دریافت آن نیاز دارید و مراحلی که باید طی کنید بیشتر آشنا میکنیم.
منطقه ترانزیت چیست؟
منطقه ترانزیت منطقهای تعیین شده در یک فرودگاه بینالمللی است که میتوانید تا زمانی که پرواز دوم شما برای سوار شدن آماده شود، در آنجا بمانید. البته به شرطی که این محل را ترک نکنید. همچنین دقت کنید که در صورت خروج از این منطقه، به درخواست ویزا نیاز دارید. با اینحال، اتباع کشورهای خاص مانند ایران، سوریه و گینه، صرف نظر از اینکه این منطقه را ترک کنند یا نه، ملزم به پیگیری ویزا خواهند بود.
ویزا ترانزیت چیست؟
این نوع ویزا یک سند مسافرتی است که به شما اجازه میدهد تا زمانی که به مقصد خود برسید از کشور یا کشورهای دیگری عبور کنید. مثلا اگر از هند به ایالات متحده سفر میکنید، اما برای ادامه پرواز خود به ایالات متحده باید در یکی از کشورهای اتحادیه اروپا توقف شود، به ویزای ترانزیت این کشور نیاز خواهید داشت.
روادید ترانزیت، کوتاه مدت است و معمولا برای همه لازم نیست. بههمین دلیل لازم است که قبل از سفر با سفارت یا کنسولگری کشور مورد نظر تماس بگیرید تا ببینید به دریافت آن نیاز دارید یا خیر.
دقت کنید که فقط یک مرتبه میتوانید از ویزای ترانزیت فوری استفاده کنید، چون این ویزا یک ویزای سینگل است. به این معنی که به محض استفاده از آن برای ترانزیت به کشور مقصد، اعتبار خود را از دست خواهد داد و در صورت نیاز مجدد به آن، باید دوباره درخواست دهید. همچنین اگر قرار است زمان بیشتری را در کشور واسط بگذرانید، باید برای ویزای توریستی درخواست دهید.
چه کشورهایی ویزای ترانزیت می خواهند؟
لیست کشورهایی که نیاز به این روادید دارند بسیار طولانی است. بنابراین فقط به چند نمونه اشاره میکنیم. برای اطلاعات بیشتر درباره هر کشور باید با سفارت آن تماس بگیرید و پیگیری کنید. با توجه به مقصدی که دارید، میتوانید این نوع روادید را برای هر یک از کشورهای زیر، درخواست کنید:
- استرالیا؛
- ژاپن؛
- انگلستان؛
- ایالات متحده؛
- امارات متحده عربی؛
- آلمان؛
- هلند؛
- ایتالیا؛
- اسپانیا؛
- فرانسه.
تفاوت بین ترانزیت و انتقال مسافر
بهعنوان یک مسافر ترانزیت، سفر خود را با همان هواپیما ادامه خواهید داد. در حالیکه اگر مسافر انتقالی محسوب شوید، پرواز خود را در هواپیما یا شرکت هواپیمایی دیگری ادامه میدهید. معمولا برای ترانسفر باید دوباره در فرودگاه «چک این» کنید. حتما هنگام انتقال در طول پرواز با شرکت هواپیمایی خود تماس بگیرید و مطمئن شوید که آیا به ویزا نیاز دارید یا خیر.
تفاوت بین پروازهای مستقیم، اتصالی و بدون توقف
تفاوت قابلتوجهی بین پرواز مستقیم، اتصالی و بدون توقف وجود دارد. از جمله:
- یک پرواز مستقیم مسیری را از نقطه A به نقطه B بدون تغییر شماره پرواز طی میکند، اما ممکن است در طول مسیر برای سوار کردن مسافران جدید توقف شود؛
- یک پرواز اتصالی مسیری را از نقطه A تا نقطه B با توقف در نقطه C دنبال میکند (در این صورت به ویزا ترانزیت نیاز خواهید داشت)؛
- یک پرواز بدون توقف، مسیری را از نقطه A به نقطه B بدون توقف یا عبور در نقطه C دنبال میکند.
چگونه ویزای ترانزیت بگیریم؟
شما باید مدارک ویزا را به شرح زیر آماده کنید:
- فرم درخواست ویزا؛
- پاسپورت با اعتبار 6 ماهه و صفحات خالی؛
- تصاویر هویت پاسپورتی؛
- بیمه سلامت مسافرتی؛
- بلیط سفر به کشور مقصد؛
- ویزا برای کشور مقصد شما (در صورت نیاز)؛
- شواهد مالی مبنی بر اینکه میتوانید از پس هزینههای سفر خود بربیایید.
سپس باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا بررسی کنید به این ویزا نیاز دارید یا نه. قبل از درخواست ویزا باید مطمئن شوید که به آن نیاز دارید. با توجه به ملیت، هدف شما از سفر و اینکه به کدام کشور ترانزیت خواهید کرد، ممکن است اصلا نیازی به تحقق شرایط ویزا نداشته باشید. برای تایید این اطلاعات باید با شرکت هواپیمایی و سفارت یا کنسولگری کشور مقصد خود تماس بگیرید؛
- اسناد خود را آماده کنید. اگر به ویزای ترانزیت نیاز دارید، اسناد خود را جمعآوری و آماده کنید. لیست مدارک مورد نیاز ممکن است با توجه به کشور انتقالی شما تغییر کند. با اینحال، باید اسناد خود را ترجمه کرده باشید و آنها را با مهر آپوستیل یا در یک دفتر رسمی تایید کنید؛
- یک مرکز درخواست ویزا را پیدا کنید. شما باید نماینده کشور ترانزیت خود را پیدا کنید و به سفارت یا کنسولگری یا مرکز درخواست ویزا مراجعه شود. هنگامی که دفتر ویزا را پیدا کردید، برای شرکت در جلسه مصاحبه خود وقت بگیرید و درخواست خود را بفرستید؛
- درخواست خود را ارسال کنید. در نهایت میتوانید درخواست خود را بفرستید و فرایند مصاحبه ویزا را تکمیل کنید. توجه کنید قبل از رفتن به سمت پرواز خود باید برای این ویزا درخواست دهید، زیرا نمیتوانید آن را در فرودگاه دریافت کنید.
اعتبار ویزای ترانزیت
این ویزا معمولا 24 ساعت اعتبار دارد، اما با توجه به سفارت و کشور ترانزیت شما ممکن است برای حتی چند روز نیز صادر شود. لازم است که زمان اعتبار روادید خود را بررسی کنید و درخواست انتقال خود را در آن بازه زمانی تکمیل کنید، در غیر این صورت ممکن است مورد پیگرد قانونی قرار بگیرید.
معافیت ویزای ترانزیت
اگر یکی از شرایط زیر را داشته باشید، نیاز به درخواست این ویزا ندارید:
- در حال حاضر یک ویزای معتبر برای کشوری که در آن ترانزیت خواهید کرد، دارید؛
- دارای گذرنامه دیپلماتیک معتبر هستید؛
- کشور شما با کشور ترانزیت یک قرارداد دو جانبه دارد؛
- منطقه ترانزیت (برای اتباع کشورهای خاص) را ترک نخواهید کرد؛
- دوره انتقال شما کمتر از 24 ساعت خواهد بود (البته نه در همه کشورها).
هزینه ویزای ترانزیت چقدر است؟
دریافت این روادید با توجه به کشور مقصد ممکن است بین 25 تا 100 دلار هزینه داشته باشد. چندین کشور شما را ملزم به پرداخت هزینه نمیکنند. هزینه لازم برای دریافت این ویزا را بر اساس کشورهای مختلف در فهرست زیر مشخص کردهایم:
- استرالیا: رایگان؛
- کانادا: رایگان؛
- ژاپن: 700 ین ژاپن؛
- نیوزلند: 12 دلار زلاند نو؛
- سنگاپور: 40 دلار سنگاپور؛
- بریتانیا: 35 تا 64 پوند استرلینگ؛
- ایالات متحده آمریکا: 160 دلار آمریکا.
کاپوتاژ چیست؟
کاپوتاژ به معنی دریافت مجوز خروج از کشور با خودرو شخصی است. در واقع مهمترین کار برای سفر به خارج از کشور با اتومبیل خود، دریافت کاپوتاژ ماشین است که به دو روش زیر میتوان آن را دریافت کرد:
- اقدام با کمک یکی از مسئولان گمرک؛
- مراجعه به نزدیکترین گمرک شهر محل سکونت خود.
ویزای ترانزیت خودرویی
امروزه سفر به کشورهای دیگر علاوهبر هواپیما، با قطار و کشتی یا خودروی شخصی نیز امکانپذیر شده است. افزایش هزینهها و سلیقه شخصی در انتخاب نوع وسیله نقلیه برای سفر تاثیر گذار خواهد بود. اما اگر میخواهید با خودروی شخصی خود به خارج از کشور سفر کنید نیاز به مدارک زیر دارید:
- ویزای ترانزیت خودروی؛
- گواهینامه بین المللی؛
- پلاک ترانزیت برای خودروی شخصی؛
- کاپوتاژ یا گذرنامه خودرو؛
- بیمه سفر با خودرو.
چند نکته مهم هنگام سفر به خارج از کشور با خودرو
داشتن مدارک لازم برای سفر به خارج از کشور از ملزومات سفر با خودرو است. اما باید علاوهبر مدارک، شرایط دیگری را نیز برای سفر با خودرو داشته باشید تا مسافرت کم چالشتری را تجربه کنید. از جمله:
- آشنایی با قوانین عمومی و راهنمایی و رانندگی کشور مقصد خود؛
- شناخت دقیق جادهها و استفاده از ابزارهای مسیریابی بین المللی؛
- بررسی و مشخص کردن اقامتگاه، رستوران و تعمیرگاههای مناسب برای مدل ماشین شما؛
- داشتن جعبه کمکهای اولیه و کپسول آتش نشانی و سایر وسایل کمکی؛
- شناخت داروهای غیرمجاز کشورهای مقصد.
سخن نهایی
اگر میخواهید به یک کشور خارجی سفر کنید اما هواپیما باید در یک کشور دیگر مدتی را توقف کند و پرواز خود را عوض کنید، به ویزایی تحت عنوان ترانزیت نیاز دارید. این روادید سند مسافرتی است که به شما اجازه عبور از یک کشور دیگر را میدهد تا به مقصد خود برسید.
اگر نیاز به ویزای ترانزیت فوری دارید باید به سرعت دست بهکار شوید، زیرا ممکن است کشوری که میخواهید درخواست خود را برای آن ثبت کنید شلوغ باشد و از پرواز جا بمانید. همچنین حتما قبل از خروج از کشور و گرفتن بلیط برای مقصد، کشور ترانزیت خود را بشناسید و سوالهای خود را از سفارت آن بپرسید. چون ممکن است آن کشور شما را ملزم به دریافت ویزا نکرده باشد.