مهاجرت (به انگلیسی: Immigration)، به معنای جابهجایی مردم از مکانی به مکان دیگر برای کار یا زندگی است. فواید مهاجرت نیز به معنای مزایایی است که این جابهجایی برای مردم به دنبال دارد.
معمولا مردم با هدف دور شدن از شرایط نامساعد، روش مهاجرت را انتخاب میکنند. فقر، بیماری، مسائل سیاسی، کمبود غدا، بلایای طبیعی، جنگ، بیکاری و نبود امنیت، از جمله دلایل انواع مهاجرت هستند. در بسیاری از موارد نیز شرایط و عوامل مساعد و جذب کنندهای مانند امکانات بهداشتی بیشتر، آموزش بهتر، درآمد بیشتر، مسکن بهتر و آزادیهای سیاسی، میتواند دلیل مراجعه مردم به وکیل مهاجرتی باشد.
انسانها از صدها هزار سال پیش مهاجرت میکردهاند اما مهاجرت در مفهوم امروزی آن به معنای یک جابهجایی طولانی مدت است که به زندگی در کشور دیگر منجر میشود. به عبارت دیگر میتوان گفت که مهاجرت در واقع یک سفر دائمی و طولانی مدت است.
تامین شرایط مهاجرت و سفر به کشور خارجی به منظور زندگی، میتواند مزایای متعددی را برای شما به دنبال داشته باشد اما در عین حال میتواند با چالشها و دشواریهای زیادی نیز همراه شود. بنابراین در صورتی که قصد اقامت کشور خارجی را دارید باید با مزایا و همچنین چالشهای انواع اقامت آن کشور آشنا شوید. همچنین باید به این موضوع مهم توجه داشته باشید که در آن کشور با مهاجران چگونه برخورد میشود. لازم به ذکر است که تنها در صورتی میتوانید از مزایای مهاجرت به کشور میزبان برخوردار شوید که قوانین مهاجرت را رعایت کنید زیرا در اغلب کشورها، یک دیدگاه منفی نسبت به مهاجران غیر قانونی وجود دارد و به همین دلیل، با آنها برخورد مناسبی صورت نمیگیرد.
در ادامه این مقاله قصد داریم چالشها، فواید و مضرات مهاجرت را بررسی کنیم.
معایب و فواید مهاجرت چیست؟
در گذشته، مردم برای فرار از قحطی، جنگ و برای به دست آوردن منابع غذایی بهتر، کوچ میکردند. با پیشرفت جوامع، مهاجرت شکل دیگری به خود گرفته و به مسالهای پیچیده تبدیل شده است.
هر ساله میلیونها نفر در سراسر دنیا به دلایل مختلف عازم کشورهای دیگر میشوند و اجازه اقامت دریافت میکنند. میتوان گفت که یکی از رویدادهای رایج در دنیای امروزی و به خصوص کشور ایران، انواع اقامت مردم در سایر کشورها است. مهاجر میتواند در کشور خارجی، اقامت موقت یا اقامت دائم داشته باشد. در مهاجرت مقطعی، فرد پس از رسیدن به هدف خود در کشور مقصد به کشور مادری خود برمیگردد. مانند دانشجویانی که پس اتمام تحصیلاتشان به کشور مادری خود بازمیگردند. از طرف دیگر، در بسیاری از موارد، فردی که مهاجرت کرده است برای همیشه در کشور مقصد ماندگار میشود و تابعیت آنجا را به دست میآورد.
مهاجرت از کشور مادری به منظور شروع یک زندگی جدید در کشور دیگر، یک تصمیم مهم و سخت است و به همین دلیل باید تمام جنبههای مثبت و منفی آن بررسی و ارزیابی شود. مهاجرت، مزایای زیادی دارد اما با معایب متعددی نیز همراه است. به عبارت دیگر، مهاجرت مانند یک شمشیر دو لبه است و علاوه بر مزایایی که دارد، باعث ورود آسیبهای روحی به فرد مهاجر و ایجاد چالشهای جدی برای او نیز میشود.
از طرف دیگر، یک مهاجرت موفق و برنامه ریزی شده میتواند فرصتهای جدید و غیر قابل باوری را پیش روی شما بگذارد.
به همین دلیل اگر به هر دلیلی قصد مهاجرت به کشور دیگر را دارید، باید مزایا و همچنین سختی های مهاجرت به آن را بسنجید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
فایده های مهاجرت
در مطالب قبلی این مقاله نیز گفتیم که افراد به دلایل مختلف، عازم کشور دیگر میشوند. مهاجرت میتواند مزایای زیر را با خود به همراه داشته باشد:
رسیدن به اهداف در کشور مقصد
رسیدن به اهداف در کشور مقصد، یکی از مهمترین مزایای مهاجرت است. بسیاری از افراد به دنبال ادامه تحصیلات خود در دانشگاههای معتبر و شناخته شده هستند و از این طریق میخواهند آینده خود را تضمین کنند.
برخی از افراد نیز با هدف یافتن یک موقعیت شغلی مناسب برای خود اقدام به مهاجرت کاری میکنند. این افراد باید کشوری را برای اقامت کاری انتخاب کنند که در آن، امنیت شغلی و فرصتهای شغلی جدید و متنوع وجود دارد.
برخورداری از شرایط اقتصادی بهتر
در صورتی که شما کشوری را برای گرفتن اقامت انتخاب کنید که از ثبات اقتصادی بالایی برخوردار است، از شرایط اقتصادی بهتری نیز برخوردار خواهید شد. در واقع، مهم است که اقتصاد کشور مقصد از چه وضعیتی برخوردار است و پس از آنکه از این موضوع اطمینان حاصل کردید به منظور درخواست ویزا اقدام کنید.
برخورداری از امنیت بهتر در کشور مقصد
برخورداری از امنیت جانی و مالی، یکی از مهمترین حقوقی است که هر انسانی باید از آن برخوردار باشد. بسیاری از افراد از کشورهای ناامن جهان به کشورهایی که امنیت آنها بالا است، مهاجرت میکنند. دست یابی به یک زندگی با آرامش و بهتر، مهمترین مزیتی است که مهاجرت برای این افراد به دنبال دارد. ممکن است که این افراد در سالهای اولیه اعتبار کارت اقامت خود، سختیهایی را تحمل کنند اما در نهایت به یک آرامش نسبی دست پیدا خواهند کرد و از مشکلات، اضطرابها و استرسهایی که در کشور مادری به آنها تحمیل میشود، رها خواهند شد.
به دست آوردن استقلال با مهاجرت
اکثر افرادی که در سن جوانی مهاجرت میکنند، استقلال شخصی به دست میآورند و به دلیل مقابله با سختیها و مشکلات از مهارتهای زیادی برخوردار میشوند. برای مثال در صورتی که شما در سن جوانی مهاجرت کرده باشید باید برای تامین هزینههای خوراک، پوشاک و مسکن خود کار کنید.
دست یابی به فرصتهای آموزشی و تحصیلی
کشورهای پیشرفته، امکانات تحصیلی و آموزشی زیادی را در اختیار دانش آموزان و دانشجویان قرار میدهند و زیرساختهای آموزشی قابل توجهی دارند. به همین دلیل، افرادی که برای ورود به این کشورها، موفق به اخذ ویزا میشوند از شرایط تحصیلی بهتری برخوردار خواهند بود.
معایب و سختي هاي مهاجرت
همانگونه که گفتیم، فواید و ضرر های مهاجرت مانند یک شمشیر دو لبه است. به زبان سادهتر، مهاجرت یه یک کشور مزایای زیادی دارد اما در عین حال میتواند با مشکلات و چالشهای متعدد نیز همراه باشد. در ادامه، برخی از چالش های مهاجرت را بررسی میکنیم:
ایجاد مشکلات روحی
یکی از مهمترین چالش های مهاجرت، ایجاد مشکلات روحی برای فرد است. مهاجرت باعت خواهد شد که فرد از خانواده، دوستان و همچنین از کشور مادری خود دور شود. به همین دلیل، بسیاری از افراد پس از مهاجرت، دچار مشکلات روانی مانند استرس، اضطراب و افسردگی خواهند شد و به همین دلیل نمیتوانند با سختیهای ناشی از زندگی در کشور دیگر مقابله کنند. معمولا، این افراد پس از مدتی به کشور مادری خود برمیگردند.
وجود تفاوت فرهنگی در کشور مقصد
تفاوت فرهنگی در همه جای دنیا وجود دارد اما زمانی به یک معضل بزرگ تبدیل میشود که فرد، به دلیل تفاوت فرهنگی مورد تمسخر قرار بگیرد. بسیاری از افراد کشورهای جهان سوم هنگام مهاجرت به کشورهای برتر دنیا با این مشکل مواجه میشوند و به همین دلیل، نمیتوانند با زندگی در کشور جدید کنار بیایند. البته شما میتوانید به تدریج خودتان را با فرهنگ کشور مقصد هماهنگ کنید و این موضوع، حتی زمانی که یک شخص از یک شهر به شهر دیگر از ایران مهاجرت میکند نیز ممکن است توسط او تجربه شود زیرا گاهی اوقات، فرهنگ یک شهر نیز با شهر دیگر متفاوت خواهد بود.
مشکلات اقتصادی
برخی از افراد به قصد یافتن فرصت شغلی، ویزای کار میگیرند و عازم کشور دیگر میشوند اما پس از مهاجرت، در پیدا کردن شغل به مشکل برمیخورند. این افراد به دلیل اینکه نمیتوانند کاری با درآمد مناسب پیدا کنند در شرایط اقتصادی بدی قرار میگیرند و از پس تامین هزینههای زندگی خود برنمیآیند.
یک جمع بندی کلی
در پاسخ به این پرسش که چرا باید مهاجرت کنیم نمیتوان جواب قاطعی داد زیرا پاسخ این پرسش با توجه به شرایط و موقعیت هر فرد، متفاوت است. در واقع اگر شما میخواهید با ویزای بلند مدت به کشور دیگر بروید باید ابتدا اوضاع و احوال خودتان و همچنین شرایط و ویژگیهای کشور مقصد را بسنجید و سپس عازم آن کشور شوید.
سختي هاي مهاجرت برای فردی که بدون برنامه ریزی عازم کشور دیگری شده بسیار زیاد و طاقت فرسا است اما برنامه ریزی قبلی و ارزیابی کشور مقصد میتواند تاثیر قابل توجهی در کاهش دشواری های مهاجرت داشته باشد. برای مثال، فردی که به زبان کشور مقصد مسلط است، نسبت به کسی که هیچ آشنایی قبلی با آن زبان ندارد، با چالشهای کمتری روبهرو میشود. همچنین فردی که پیش از مهاجرت، درباره فرهنگ مردم کشور مقصد اطلاعاتی کسب کرده است، بهتر میتواند با آنها برخورد کند.
از طرف دیگر به این پرسش که چرا نباید مهاجرت کنیم نیز نمیتوانیم جواب قاطعی بدهیم زیرا همانگونه که گفتیم فواید و معایب مهاجرت ، با توجه به ویژگیهای هر فرد سنجیده میشود. برای مثال، مهاجرت به یک کشور دیگر میتواند برای فردی که به ماجراجویی و کشف چیزهای تازه و جدید علاقه مند است، فرصت بسیار خوبی باشد اما برای فردی که وابستگی زیادی به خانواده و دوستان خود دارد، یک چالش بزرگ محسوب شود.
به همین دلیل، پیش از مهاجرت باید در مورد شرایط فرهنگی، اقتصادی و وضعیت آب و هوایی کشور مقصد اطلاعات کافی به دست بیاورید. همچنین باید خودتان را برای مقابله با دشواری های مهاجرت کاملا آماده کنید و با پشتکار و ارادهای قوی مشکلات مهاجرت را از مقابل خود بردارید تا به هدف خود برسید.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که سختیها و مسائل مهاجرت ، یک موضوع بدیهی و انکار ناپذیر است اما در صورتی که برنامه ریزی مناسبی داشته باشید از پس حل کردن آن برخواهید آمد.
باتشکر جالب بود.
از شما بابت مطالعه این مقاله متشکریم.
به نظر من ففط و فقط مهاجرت کنید. آینده خوب، ارزش سختی کشیدن رو داره. تمام خودتون رو در اختیارش بذارین.
از شما بابت تبادل نظر خود با کاربران سایت «تازحل» تشکر میکنیم.
مطالب خوبی را ذکر کردید ممنون!
از شما متشکریم که مقالات تازحل را برای مطالعه انتخاب کردید.